29 اکتبر 2016
سیستم پیشنهاد محتوای هوشمند
قریب به یک سال است که به همراه همکارانم در فرادرس، مشغول توسعه سیستمی بودهایم که عملکرد اصلی آن، پیشنهاد محتوا به صورت هوشمند در سطح وب فارسی بوده است. ما از این سیستم برای معرفی و تبلیغ آموزشهای فرادرس در وبسایتهای مختلف استفاده میکنیم و از نظر کارایی، نزدیکترین سیستم به آن، پروژه Google AdWords است. در حال حاضر، این سیستم ماهانه بیش از ۱۶۰ میلیون بار، محتوای آموزشی فرادرس را در صفحات متعددی از وبسایتهای ایرانی، معرفی مینماید.
در پیادهسازی این پروژه از هوش مصنوعی و رویکردهای یادگیری ماشین استفاده شده است، و موتور محاسبهگر آن به صورت کامل، توسط تیم فنی فرادرس ایجاد شده است. از این رو، این پروژه یکی از معدود پروژههای عملی بر روی وب فارسی است که از دانش هوش مصنوعی بهره میگیرد و در محل تلاقی دانش آکادمیک و بازار کار قرار دارد. این تجربه، در کنار مزایای تجاری که میتواند ایجاد کند، زمینههای مناسبی را برای حمایت از پایاننامههای دانشجویی در درون فرادرس فراهم کرده است، که نخستین گامهای آن، اخیرا با معرفی موقعیت همکاری پژوهشی در فرادرس برداشته شد.
متأسفانه دانش آکادمیک، مستقل از سطح و نزدیکی آن به مرز دانش، به غیر از شرکتهای معدود و برخی گروههای دانشجویی (نظیر تیمهای روباتیک دانشجویی)، عملا در بازار کار ایران محلی برای بروز پیدا نمیکند. چرا که جامعه برنامهنویسان ایران، با مفاهیم علمی و آکادمیک، به خصوص علوم ریاضی، رابطه چندان خوبی ندارد و این موضوع باعث تلف شدن پتانسیلهای بزرگ و ایجاد یکنواختی در زمینههای فعالیت گروههای فنی ایرانی میشود.
از طرفی، نگاه سنتی و نادرست به موضوع برنامهنویسی در ایران، که آن را محدود و منحصر به استفاده از ابزارهای نو به جای روشهای نو میکند، باعث هدر رفت سرمایهها نیز میگردد. مثلا از میان میلیاردها نمایش تبلیغ ماهانه در وبسایتهای ایرانی، که از طریق سیستمهای تبلیغاتی متعدد فراهم شدهاند، بخش بسیار اندکی واقعا به محتوای صفحه و به تبع از آن، خواست و هدف کاربر نزدیک است. این موضوع، باعث ایجاد ناکارآمدی و تحمیل ضررهای فراوان به همه میشود.
اما به واسطه نگاه متفاوت به این موضوع، و بیان آن در قالب یک مسأله علمی، راه حلی که در تیم فنی فرادرس یافته شده است، یک بار برای همیشه، میتواند این غیر بهینگی و ناکارآمدی را رفع کند. هر چند، معتقدیم هنوز در ابتدای راه هستیم، و من خودم شخصا با اشتیاق فراوان، منتظر پیشرفتهای بعدی این پروژه و گزارش اخبار موفقیتهای آن هستم.
وحید
با سلام
یعنی سیستمی مستقل از وردپرس برای پیشنهاد آموزش های مشابه در وبسایت فرادرس طراحی نموده اید؟
کلامی
با سلام؛
بله. در واقع، چیزی که توسط تیم فنی فرادرس پیاده سازی شده است، یک سیستم تبلیغات هدفمند، معادل Google AdWords است که میتواند با تحلیل محتوای هر صفحه، مرتبطترین محتوای مربوط به آن را، در قالب تبلیغ و/یا پیشنهاد کننده محتوا، نمایش دهد. این سیستم یک برنامه مستقل از وردپرس است و ارتباطی به آن ندارد.
موفق باشید.
مروه
سلام و عرض ادب ختمت شما جناب دکتر کلامی ,یک سوالی از خدمت شریفتان داشتم . بنده کارشناسی ادبیات عربی را دارا هستم و برای ارشد میخواهم زبانشناسی رایانشی بخوانم,و در زمینه کامپیوتر نیز مبتدی هستم .لطفا من را راهنمایی بفرمایید.با سپاس فراوان
کلامی
با سلام. متأسفانه من اطلاعات زیادی در این زمینه ندارم. تا جایی که میدانم، این موضوع مرتبط با حوزه پردازش زبان طبیعی یا NLP است، که یکی از مسائل هوش مصنوعی به شما میآید. شاید بهتر باشد به مراجع مندرج در ویکی پدیا در خصوص موضوع زبانشناسی محاسباتی (یا رایانشی)، در این لینک مراجعه نمایید. اما در حالت کلی، اگر قصد کار عملی در این حوزه را دارید، آموزش یکی از زبانهای برنامهنویسی پایتون یا متلب را به شما توصیه میکنم. ضمنا، مباحث یادگیری ماشین و شبکههای عصبی مصنوعی، قطعا به کار شما خواهد آمد. موفق باشید.