25 آوریل 2023
نکات مهمی که باید در نوشتن رزومه به آن دقت کنید
رزومه، اولین چیزی است که یک شرکت یا کارفرما از شما میبیند و تصویری که از شما ارائه میکند، در موفقیت شما برای به دست آوردن یک موقعیت شغلی، بسیار مهم است.
اخیرا فرصتی پیش آمد که بتوانم نکات مهم در نگارش رزومه را بازنویسی کنم و بهبود بدهم. قبلا مطالبی در این زمینه نوشته بودم. سعی کردم موارد پیشین را با دریافتههای جدید، به روز کنم. رعایت این موارد، که اغلب هم خیلی ساده هستند، میتوانند در فرایند استخدام شما، بسیار موثر باشند.
نکات این نوشته، بسیار کلی هستند و مستقل از حوزه کاری تدوین شدهاند. در خصوص هر حوزه کاری نیز، قطعا جزئیاتی هستند که میبایست در نگارش حرفهای رزومه مد نظر قرار بگیرند.
فهرست نکات مهمی که باید در نگارش رزومه حرفهای در نظر داشته باشید، در ادامه آمده است.
- رزومه خوب، یک یا نهایتا دو صفحه دارد. مگر این که CV دانشگاهی کامل باشد که احتمالا فهرست منتخبی از انتشارات و مقالهها را باید داشته باشد.
- در رزومه نوشتن، صادق باشید. اگر مشخص شود که چیزی خلاف واقع گفتهاید، واقعا دچار مشکل خواهید شد.
- سعی کنید طراحی و ساختار رزومه ساده باشد. نیازی به استفاده افراطی از رنگها و اشکال نیست. خوانایی رزومه و اسکنپذیر بودن آن، بسیار مهم است.
- از یک و یا حداکثر دو فونت در رزومه استفاده کنید. ابدا از فونتهای فانتزی و ناخوانا استفاده نکنید. بخشهای مثل هم، باید دارای فونت و اندازه نوشتار یکسان باشند. دقت به این موارد، عامل مهمی در تشخیص نظم فکری و عملی شماست.
- در نوشتن نام و نام خانوادگی، حتما ابتدای هر کلمه، با حرف بزرگ باشد.
- درج تلفن و آدرس ایمیل برای اطلاعات تماس، کافی است. نیازی به بیان سایر موارد نیست.
- قاعدتا هیچ آدرس ایمیلی با www شروع نمیشود. ضمنا سعی کنید از کلمات و عبارات غیر رسمی در آدرس ایمیل استفاده نکنید. مثلا good_boy_2023@yahoo.com به هیچ وجه آدرس ایمیل خوبی برای شروع یک کار حرفهای در هیچ کجای جهان نیست.
- اغلب نیازی به ذکر ملیت، جنسیت، وضعیت نظام وظیفه و آدرس کامل نیست.
- صرفا ذکر کشور و شهر محل اقامت دائم شما، کافی خواهد بود.
- نیازی به ذکر آدرس شبکههای اجتماعی نیست. صرفا شاید آدرس پروفایل لینکدین (LinkedIn) مناسب باشد.
- اگر برنامهنویس هستید و پروفایل گیتهاب (GitHub) شما فعال است، ذکر آدرس آن خیلی کمککننده است. اما اگر فعالیتی ندارید و پروفایل شما راکد است، از آدرس دادن به آن خودداری کنید. واقعا فایدهای ندارد.
- اغلب نیازی به درج عکس شما نیست. مگر این که در کشور محل فعالیت یا استخدام شما، یک استاندارد پذیرفته شده یا مورد نیاز باشد.
- حتما یک عنوان شغلی برای خودتان بنویسید. در نظر داشته باشید که اغلب نیاز است رزومه خودتان را با موقعیت شغلی مورد نظر، تطبیق بدهید. خیلی مهم است که عنوانی که شما خودتان را با آن معرفی میکنید، سازگار و منطبق بر آگهی شغلی باشد.
- حتما بخشی در ابتدای رزومه برای معرفی خودتان داشته باشید. بین ۵۰ تا ۱۰۰ کلمه، مناسب است. بهتر است جملات به صورت مجهول باشند و ترجیحا اول شخص نباشند.
- اگر رزومه را برای ادامه تحصیل و یا دریافت موقعیت کاری پژوهشی در دانشگاه آماده میکنید، بهتر است بخش تحصیلات، پیش از تجارب کاری شما بیاید. برای سایر موقعیتهای کاری، اولین موضوع، تجارب پیشین کاری شماست. حتی در اغلب موارد، نیازی هم نیست که خیلی روی تحصیلات مانور بدهید یا تأکید کنید. مثلا اگر برنامهنویس هستید اما تحصیلات شما در حوزه مهندسی نرمافزار یا علوم کامپیوتر نیست، نیازی به تأکید روی تحصیلات شما نیست. در این حد که مشخص باشد تحصیلات دانشگاهی دارید، کافی است.
- در بخش تجارب کاری، حتما مسئولیتها و کارهایی را که عهدهدار بودهاید بیان کنید. ضمنا از بیان نتایج به دست آمده از این کارها، غافل نشوید. خیلی مهم است که معیارهای قابل اندازهگیری از موفقیت شما در رزومه ذکر شود. به خصوص اگر برای موقعیتی که نقش سرپرستی یا مدیریت دارد، در حال اقدام هستید. البته، در ذکر آمار و ارقام از شرکتهای محل کار قبلی، حواستان باشد که اسرار شرکت قبلی را افشا نکنید. اگر نمیتوانید اعداد دقیق بیان کنید، میتوانید از صفات کیفی برای این موضوع استفاده کنید.
- حتما بخشی را برای مهارتها داشته باشید و مهارتهایی را که دارید و ابزارهایی را که با آنها کار کردهاید، در آن بخش بیاورید. البته سعی کنید ابزارهایی را ذکر کنید که به مقدار قابل توجهی در آنها تجربه دارید. قرار نیست این بخش خیلی بزرگ شود.
- در حال حاضر، اغلب شرکتها از ابزارهای ماشینی برای بررسی اولیه رزومه استفاده میکنند. این ابزارها، به دنبال برخی کلمات کلیدی در رزومه هستند که برای هر موقعیت شغلی، به صورت جداگانه تعریف شده است. لذا بخش مهارت هم، باید طبق موقعیت شغلی مورد نظر، سفارشی شود. مثلا اگر شما در برنامهنویسی Java و PHP، به یک اندازه تسلط دارید، اما موقعیت شغلی مورد نظر، صرفا نیازمند مهارت PHP است، واقعا خیری در ذکر مهارت Java و یا تکنولوژیهای وابسته نیست؛ حداقل نیازی به بیان مفصل آن نیست.
- طبقهبندی و دستهبندی مهارتها نیز مهم است. به عنوان یک فرد حرفهای، از شما انتظار میرود چیزهایی که با هم فرق دارند، در یک دسته قرار ندهید. مثلا اگر برنامهنویس فول-استک هستید، تکنولوژیهای فرانت-اند و بک-اند را در یک دسته قرار ندهید. خیلی مهم است که شما تصویر و نقشه درستی از جغرافیای حوزه کاری خود داشته باشید.
- اسم تکنولوژیها، ابزارها و موضوعات را درست و منطبق بر نگارش رسمی بنویسید. مثلا املای نرمافزار سالیدورکس، فقط و فقط به این صورت صحیح است: SolidWorks و هر حالت دیگری، غلط است. خیلی جالب نیست که شما اسم ابزار یا تکنولوژی مورد استفاده خودتان را، اشتباه بنویسید.
- از ذکر موارد بدیهی و یا غیر ضروری در فهرست مهارتها، جدا خودداری کنید.
- بهتر است میزان تسلط به زبان انگلیسی (یا هر زبان دیگری که در کار لازم خواهید داشت) بیان شود.
- برای مشاهده نمونههای مناسب رزومه، میتوانید در اینترنت جستجو کنید. تمپلیتهای خوب و کارآمدی در سایتهای مختلف منتشر شدهاند.